La mort dels llibres (I)

Quan la Xarxa de xarxes es començava a estendre pel món, ara ja fa uns quants anys, alguns entusiastes pronosticaven la mort del llibre en paper. Deien que Internet seria la gran biblioteca mundial, on es podrien trobar totes les obres dels autors clàssics i moderns i on també es podrien trobar tots els avenços científics i tecnològics més actuals de l’època. Un invent tant important com l’impremta.

I tenien raó. Internet s’ha convertit en aquests pocs anys en la biblioteca més gran de la història de la humanitat. S’hi poden trobar notícies, articles, multimèdia de tot tipus i des d’ara fa poc, llocs on la participació dels usuaris és vital; com poden ser les xarxes socials, la blogosfera o la Viquipèdia, entre d’altres. Internet ens aproxima a tots a la cultura, i això ha provocat una revolució comparable a la que va provocar l’impremta ara fa 500 anys.

Tot i així, les llibreries encara venen llibres en format paper. La gent no es baixa llibres per Internet, com sí ho fa amb el nou àlbum del seu grup preferit o el nou èxit dels cinemes. Quines poden ser les causes, doncs, de que la gent no se’ls baixi, i de que per tant no hi hagi tanta oferta de llibres, si aquests són la base de tota cultura?

Doncs perquè no va tenir gens d’èxit digitalitzar els llibres perquè puguin ser llegits des d’un ordinador. Ara farà uns anys companyies com Microsoft i Adobe van apostar per la lectura electrònica i van treure el Microsoft Reader, per llegir arxius amb extensió .lit, i l’Adobe Acrobat Reader, per llegir arxius amb format .pdf. No van tenir gens d’acceptació degut a que, òbviament, no és el mateix llegir un llibre en paper on vulguis i amb la posició que vulguis que llegir-lo sempre assegut davant de l’ordinador i cansant-te la vista per la retroil·luminació de la pantalla. Tot i així, el PDF s’ha convertit en un estàndard obert usat per publicar revistes electròniques a la Xarxa, així com d’altres continguts. El format .lit, en canvi, ha caigut en l’oblit.

Però la cosa no acaba aquí. Des de llavors s’està treballant en altres maneres de digitalitzar els llibres per que siguin més amigables als lectors. Serà la segona generació de llibres electrònics (llibres-e o e-books), però d’això en parlarem a la mort dels llibres (II).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s