Subscripció a blogs

Estic segur que us n’heu donat compte de la quantitat ingent de blogs que corren avui per la xarxa. N’hi ha de tot tipus: d’informàtica, d’humor, d’actualitat, de lliure pensadors, de cuina, de moda, de mascotes… Un sense fi de possibilitats al nostre abast, tantes que és difícil estar sempre al dia.

Icona identificativa dels canals web

Icona identificativa dels canals web

És per això que també s’han popularitzat tant els canals web (en anglès web feeds). Es tracten d’unes pàgines especials que recullen informació que s’actualitza constantment, ja siguin les entrades d’un blog o la cotització a la borsa. L’ús habitual que es fa d’ells és la subscripció als blogs, utilitzant aplicacions que a partir de la informació dels feeds informa a l’usuari de si hi ha hagut alguna actualització al blog o als blogs que estigui subscrit (havent-li proporcionat anteriorment els feeds d’aquests), i deixant-li llegir el seu contingut sense tindre d’accedir a ells.

Els feeds d’una pàgina o un blog es troben molt fàcilment, doncs normalment apareix la seua icona identificativa a la pàgina principal de molts llocs. També t’avisa el mateix navegador (el Firefox des de les primeres versions i l’IE desde la versió 7) amb la mateixa icona a la barra de la direcció. Tan sols fa falta fer clic a aquestes icones per accedir al feed.

Hi ha moltes maneres de sindicar-te a un lloc web, ja sigui mitjançant el navegador, el client de correu electrònic o sigui mitjançant una aplicació web.

Els lectors de feeds basats en la web estan molt bé perquè pots accedir a ells des de qualsevol ordinador (introduint una contrasenya, com si es tractés d’un compte de correu). L’aplicació web carrega els feeds dels llocs on estàs subscrit i te’n mostra les entrades noves.

Un d’aquests serveis és el que ofereix Google amb el seu Google Reader. Un cop registrat, tan sols fa falta donar-li les direccions (URLs) dels feeds que vols seguir i aquest els anirà comprovant per si hi ha nou contingut. Quan n’hi hagi, seràs informat i podràs llegir (o reproduir en el cas dels podcasts) les entrades noves, sense la necessitat d’accedir al lloc web.

googlereader
(Clica la imatge per fer-la més gran.)

També s’ha desenvolupat software d’escriptori per tal de rebre aquestes notificacions. Estic parlant de programes com l’RSS Owl per al Windows (en realitat és multiplataforma) o el Liferea i l’Akregator per als entorns UNIX. Podem incloure també en aquest grup totes les extensions que s’han desenvolupat per als navegadors i clients de correu per tal de que puguin llegir aquests formats.

El que m’ha agradat més (i que estic fent servir actualment) és l’extensió Brief per al Firefox. Un cop instal·lada, maneja les subscripcions com si fossin adreçes d’interès. Avisa si hi ha entrades per llegir i proporciona una pàgina especial per llegir-les (paregut al Google Reader). Perdo la possibilitat de poder seguir els feeds si no estic amb el portàtil, però m’agrada tindre el lector de feeds integrat amb el navegador i a més és molt més personalitzable i configurable que qualsevol lector web.

brief
(Clica la imatge per fer-la més gran.)

Doncs bé, com vegeu hi ha moltes opcions de sindicació. Una infinitat de blogs us estan esperant, millorar la vostra experiència navegant està a les vostres mans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s